Orman Yangını Harekat Üssü Amasya’da Kuruldu

Orman Yangını Harekat Üssü Amasya’da Kuruldu

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 2023 ile 2027 yılları arasında dünya genelinde rekor hava sıcaklıkları görülebileceğini bildirdi.

Yaz mevsimi başlangıcında olmamız küresel ısınma ve yaz sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde hissedileceği noktasında Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yapılan uyarıları ve bu konudaki bilimsel yayınları yakından takip eden Amasya Orman Bölge Müdürlüğü Amasya’da Orman Yangın ile mücadele Harekat üssü kuruyor.

Amasya, Samsun, Çorum ve Tokat bölgelerini kapsayacak şekilde kurulan ve Yangın harekat operasyon organizasyonunda Yangın Amiri emrinde görevlendirilen kara ve hava operasyonları birimi, cephe amirleri,yangın yönetim merkezi birimi, yangın yönetim merkezi, lojistik ve karar destek brimi, lojistik amirliği, basın haberleşme ve karar destek amirliği, idari işler akaryakıt ve ikmal amirliği ile alt birimlerinde görevlendirilenlere yapmakla sorumluluğu oldukları iş ve işlemler tebliğ edildi.
Amasya Orman Bölge Müdürü ve aynı zamanda Yangın Amiri olan Bölge Müdürü Ferdi Özer başkanlığında harekat üssünde gerçekleştirilen toplantıda; Yangın organizasyonda görev alan Bölge Müdür Yardımcılarımız, Şube Müdürlerimiz ve ilgili operasyon personeli tarafından dile getirilen ihtiyaçlar, gereksinimler tespit edilerek, geliştirici ve harekat kabiliyetini yükselmeye yönelik çözüm önerileri istişare edildi.
Toplantının sonunda konuşan Bölge Müdürü Ferdi özer yapmış olduğu konuşmada;
Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile ilgili gelişmeleri yakinen takip ediyor, insan ve canlı yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini yaşıyor bu olumsuzlukları minimize seviyede tutmak için orman servetimizi artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz.
Bir tek fidanın dahi yangından zarar görmesini istemiyoruz.
1 ağaç yılda 114 kg oksijen üretir. Yani 2 olgun ağaç, 4 kişilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşılar.
100 yaşındaki bir kayın ağacı, saatte 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram karbondioksidi yok eder.
1 hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton, geniş yapraklı orman ise yılda 16 ton oksijen üretir.
Ormanlar, kenarından geçen 50 metre genişliğindeki bir otobanın trafik gürültüsünü 20-30 desibel azaltır.
Ormanlar aynı iklim koşullarına sahip çıplak toprağa kıyasla yüzeysel akışı 15-20 kat, erozyonu da 350 kat azaltır. Onun için
Ormanlar önce yaşam kaynağımız sonra vatanımızın yeşil örtüsü sonra da milli servetimizdir.
Yangın organizasyonunda görevlendirilen her bir mesai arkadaşımızın yangın ihbarları alındığında en olumsuz duruma gözönünde bulundurarak ve ikinci bir talimata gerek duymadan görevlerinin gereksinimlerini yerine getirecek durumda olmalarını istiyoruz.dedi.​​

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir