Dünyanın En Büyük Hilye-i Şerif’i Amasya’da Sergilenmeye Başladı

Dünyanın En Büyük Hilye-i Şerif’i Amasya’da Sergilenmeye Başladı

Hz. Muhammed’in fiziksel, insani ve ahlaki özelliklerini tavır ve hareketlerini anlatan dünyanın en büyük hilyesi Amasya’da sergilendi.

Hattat Mahmut Şahin tarafından yazılıp Bursa’da sergilenen 6,5 metre boyunda ve 3,5 metre enindeki dünyanın en büyük Hilye-i Şerif’i Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin girişimleriyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Amasya İl Müftülüğüne tahsis edilen Sultan II. Bayezid Külliyesinde sergilenmeye başladı.

Hattat Mahmut Şahin tarafından yazılıp Bursa’da sergilenen 6,5 metre boyunda ve 3,5 metre enindeki dünyanın en büyük Hilye-i Şerif’i Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin girişimleriyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Amasya İl Müftülüğüne tahsis edilen Sultan II. Bayezid Külliyesinde sergilenmeye başladı. Serginin açılışına Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya Milletvekilleri Haluk İpek, Hasan Çilez, Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, İl ve İlçe Protokolü katıldı. Serginin açılışında Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya Milletvekilleri Haluk İpek, Hasan Çilez, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi birer konuşma yaparak Hilye-i Şerif’in Amasya’ya hayırlı olmasını dilediler.

Hilye’yi Şerif’i yazan Hattat Mahmut Şahin, “Peygamber efendimizin vasıflarını yaşıyan yazıya hilyeyi şerif diyoruz biz. Hz. Fatma validemiz Peygamber efendimizin yanına gittiği zaman diyor ki ya Resulallah biz seni gördük. Ama bundan sonra gelecek ümmetlerin seni görmeyecek. Oda diyor ki bana Ali’yi çağırın. Hz. Ali Efendimiz geliyor. Ya Ali diyor beni vasf et. Beni sözle anlat. Buna biz Hilye’yi şerif diyoruz. Hz. Ali Efendimizin anlattığı şekilde Peygamber efendimizin boyu, vücut yapısı,  genel ahlaki özelliklerini anlatan metne biz hilye’yi şerif diyoruz, hilye’nin anlamı da süs ve ziynet demektir’’ dedi.

Dünyanın en büyük Hilye-i Şerif’inin Sultan II. Bayezid Külliyesinde sergilenmesi programının açılışında konuşan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Hilye-i Şerif, Hz. Peygamber (sav)’in fiziksel özelliklerinin, karakterinin, insanî ve ahlâkî niteliklerinin, tavır ve hareketlerinin Hz. Ali tarafından Arapça sözlerle anlatıldığı, hat olarak yazılan, bir forumdur. Dünyanın en büyük Hilye-i Şerif’i 2017 yılında Hattat Mahmut Şahin tarafından yazıldı, 2018 yılında Bursa’da sergilenmeye başladı. Bu Hilye-i Şerif 6,5 metre boyunda ve 3,5 metre eninde. Hattat Mahmut Şahin kendini hat sanatına adamış, Hz. Peygamber (sav) aşığı, Ehl-i beyt aşığı bir kardeşimiz. Bursa’da bulunan Hilye-i Şerif’in Amasya’da sergilenmesi için Üniversite olarak girişimlerde bulunduk, kendisiyle görüştüm. Hattat Mahmut Şahin, ‘Hilye-i Şerif’i memnuniyetle veririz’ dedi. Amasya İl Müftümüz Durmuş Ayvaz hocamızı aradım. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Amasya İl Müftülüğüne tahsis edilen Sultan II. Bâyezid Külliyesinde sergilenmesine karar verildi. Hilye-i Şerif’in, Amasya’ya çok yakışacağını ve bu sanat eserini görmeye her yıl çok sayıda insanın geleceğini düşünüyoruz. 6,5 metre boyunda ve 3,5 metre eninde 7 parça halindeki Hilye-i Şerif’in Bursa’dan Amasya’ya nakliyesini sağlayan Kuveyt Türk Katılım Bankasına teşekkür ediyorum. Hattat Mahmut Şahin’e, Amasya İl Müftümüz Durmuş Ayvaz’a, Kuveyt Türk Katılım Bankası’na teşekkür ediyoruz. Dünyada yazılmış en büyük Hilye-i Şerif’i Amasya’mıza hayırlı olsun.” dedi.

 

Amasya Milletvekilleri Hasan Çilez konuşmasında, Sultan Bayezid Hazretleri böyle bir Külliyeyi Amasya’ya yapmış. Amasya’nın gururu olan bu Külliyenin içerisinde böyle güzel bir eserin sergilenmeye başlamış olması; buranın bir vekili, buranın bir evladı olarak bizleri çok memnun ediyor. Bu Hilye-i Şerif’i yazan çok kıymetli üstadımıza, onu buraya getirip bizlerle buluşturan Amasya Üniversitesi Rektörü ve ekibine, Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Amasya Milletvekilleri Haluk İpek de, “Dünyanın en büyük Hilye-i Şerif’inin nerede sergilenmesi gerektiği bana sorulsa, birinci sıra Amasya derim. Sebebi de şudur; Şeyh Hamdullah Amasyalıdır. II. Bayezid’in şehzadeliği döneminde hat sanatının dünyadaki merkezi yine Amasya’dır. II. Bayezid padişah olduktan sonra Şeyh Hamdullah’ı İstanbul’a götürmüştür. Ben bu açıdan gerçekten Hilye-i Şerif’in Amasya’ya getirmesine vesile olanlara, Hilye-i Şerif’i yazan arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum. Hilye-i Şerif Amasya’ya çok yakıştı. şeklinde konuştu.

Amasyalıların yoğun ilgi gösterdiği sergi açılışında Amasya Valisi Yılmaz Doruk, “Türk İslam Sanatları dediğimiz sadece biçimden ibaret değildir. Bu sanatların temsil ettiği değerlerle birlikte, bir ruhu da vardır. Hat sanatı da insanın duygusal dünyasını etkileyen bir sanattır. Böyle kıymetli bir eserin ilimize kazandırılmasına emeği geçen herkese müteşekkirim. Hayırlı olsun. dedi.

Konuşmaların ardından İl Protokolü, Hattat Mahmut Şahin ile birlikte sergiyi gezerek Hilye-i Şerif hakkında bilgi aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir