Ağız Ve Diş Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalı

Ağız Ve Diş Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalı

Ağız sağlığı, kişinin sosyal hayatını çok önemli bir şekilde etkileyebilecek bir durum olduğu gibi, tüm vücutta ki sorunlarında başlangıcına işaret edebilen veya bunlara sebep olabilen hastalıkları oluşturabilmektedir. Aynı zamanda dişlerin kaybedilmesine de sebep olabilirler. Örneğin ağızda oluşan küçük çürükler önemsenmez ve tedavisi geciktirilirse bunlar daha büyüyerek dişin kaybedilmesine yol açabilirler.

Ağız sağlığınız bozulduğunda sindirim sisteminizde, kalp, beyin, böbrekler ve eklemlerde ciddi sağlık sıkıntıları yaşayabilirsiniz. Bu yüzden hem iletişimin hem de hayati fonksiyonların devamı olan yiyecek tüketimi gibi işlevlerin gerçekleştirildiği ağız ve dişin sağlığına dikkat edilmesi önemlidir.

Diş Bakımı

Dişler günde en az iki kere, uygun tekniklerle mercimek büyüklüğünde florürlü bir diş macunu kullanılarak dişlerin tüm yüzeyi temizlenecek kadar geniş bir açıyla ve yeterli sürede fırçalanmalıdır.Bu sayede diş plakları giderilebilir ve diş aralarında kalan besin artıkları rahatlıkla temizlenebilir. Bu, kişinin sağlığını oldukça etkileyen bir durum olduğu için her gün buna özen gösterilip alışkanlık haline getirilmedir.

 

Ağız Gargarası Neden Kullanılmalı?

Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak her zaman yeterli olmayabilir. Özellikle ağız kokusundan şikâyetçi olan kişiler için ağız çalkalama suları en güzel çözümdür. Naneli olanların tercih edilmesi ağızda ferah bir koku oluşmasını da sağladığı için kişinin kendine olan özgüvenini de olumlu yönde etkilemektedir.

Diş Çürüklerine Erken Müdahalenin Önemi

Diş sağlığı konusunda en ufak bir çürümenin bile çok büyük önemi vardır. Önemsenmeyen durumlarda çürükler daha da büyür ve en başta kolayca halledilebilecek bir sorun dişinizi kaybetmenize sebep olur. Ufak çürük sorunlarında o bölgeye dolgu yapılarak sorun kolayca halledilebilecekken, kendi dişinizi kaybetmenizin hiçbir anlamı yoktur.Şekerli gıdalar, sigara, kahve, çay gibi özellikle dişte leke ve çürüme yapabilecek gıdalardan sonra fırçalama yapılmalıdır. Fırçalama imkânı yoksa bir bardak su içilmeli ya da ağız çalkalanmalıdır. Ara öğünlerde elma, havuç gibi ısırılarak yenen gıdaların tüketimi ile diş yüzeyleri temizlenebilir. Peynir gibi çürük önleyici gıdaları tüketmek de oldukça yararlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir